Земеделците отбелязват 111 години от бунта край Дуранкулак
Земеделците отбелязват 111 години от бунта край Дуранкулак / община Шабла

С поклонение пред паметника на загиналите в бунта край Дуранкулак през 1 900 година и с митинг в центъра на селото, ще бъдат отбелязани 111 години от земеделските протести в Добруджа, съобщи за Дарик председателят на Областното настоятелство на ЗНС и член на УС на партията Тодор Моралийски. За тържествата в Дуранкулак се очаква да пристигнат земеделци от Добрич, Ген.Тошево, Балчик, Каварна, Варна и Русе.

„Малко известен факт за съвременните добруджанци е, че събитията преди 111 години са предизвикани от ареста на тогавашния кмет на Дуранкулак, който е бил дядо на сегашния кмет на селото Зюмбюл Медаров” – информира Тодор Моралийски. Той подчерта, че за земеделците 1 юни остава един тъжен ден в българската история, защото на този ден през 1900 година за първи път се изправят българи срещу българи и в тая сеч са погинали много хора.

„Всяка година на този ден отдаваме почит към героизма, мъжеството и куража на предците ни, които показаха, че Добруджа освен, че е люлка на земеделието, е и земя на хора, отстояващи твърдо своите идеали в борбата си за препитание и оцеляване” – подчерта Моралийски. Той не скри, че и сега земеделците в България продължават да са сред най-онеправданите съсловия. „Години наред в страната ни не се провежда политика, която да защити селските стопани” – заяви Моралийски.

Той припомни, че остава в сила решението ЗНС –Добрич да участва самостоятелно на предстоящите местни избори. Предстоят събрания в отделните общини, след което ще се насрочи и Областна конференция за утвърждаване на конкретни кандидатури