/ Дарик Добрич
Продължава унищожаването на прасета от "задните дворове" в Добричка област
103 са унищожените прасета в Добричка област от тъй наречените „задни дворове” от 5 август до сега, стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Нов случай на Африканска чума е регистриран в силистренско село

Животните са основно от общините Добрич и Добричка
. Още около стотина прасета и в останалите общини на областта предстои да бъдат ликвидирани в следващите дни, съобщи д-р Борислав Каменов - директор на ОДБХ в Добрич. Ветеринарните лекари не са срещали отпор от страна на стопаните и не са имали проблеми при влизането в дворовете, подчерта д-р Каменов.

„Целта ни не е да убием животните на хората, а да има бъдеще свиневъдството в България. Испания се бори с проблема шест години, Франция също. И всички държави в продължение на години са водили борба и всички са имали проблеми отначало с тъй наречените „задни дворове” - подчерта директорът на ОДБХ-Добрич.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

158 кг свинско месо и колбаси са засечени през последните дни на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак, най-вече в преминаващи румънски туристи, информира още д-р Каменов.

Само в неделния ден българо-румънската граница е била прекосена от 12 хил. румънски автомобила, сочи статистиката. Месото е конфискувано и предадено за унищожаване в екарисаж.

Започват проверки на стопаните на прасета в област Добрич

Предвид очаквания засилен трафик от Румъния през втората половина на тази седмица заради почивни дни в северната ни съседка, от ОДБХ-Добрич са наели допълнително хора на граждански договори, които да осъществяват денонощен контрол по граничните пунктове, включително и на ГКПП-"Северняк".

"Междувременно е получена пробата от дивото прасе, убито между селата Дуранкулак и Ваклино, която е отрицателна за африканска чума", информира д-р Каменов.

„Вирусът на АЧС е страшно устойчив. Правим всичко възможно да спазваме превантивните мерки за неразпространение на заразата и Добрич се дава за пример в това отношение в цялата страна.

Удължават бедственото положение в област Добрич заради чумата по свинете

Над 20 хил.лв. на месец отделяме за дезинфекция и дезинсекция, а над 100 млн. лева са загубите ни до момента”, подчерта д-р Румен Караманов - управител на свинекомплекса в с. Козлодуйци, който е най-голям в България с близо 90 хил. прасета. 

Десислава Танева: Положението с африканската чума е много тежко

По думите му, 30% от свиневъдството в страната вече не работи. Той предупреди, че това ще се отрази на пазарната ниша на потребление у нас, която ако се свие още, цената на свинското месо ще скочи нагоре.

„Ще ядем само вносно свинско месо и малко ще бъдат хората, които ще могат да си позволят лукса свинското месо да е на трапезата им”, прогнозира д-р Караманов. Той апелира към всички в бранша, както и към търсачите на трюфели, берачите на билки и гъби - да излязат „на светло” и да декларират коректно приходите си.

До 5 август стопаните от област Добрич трябва да изколят домашните си прасета

Той даде за пример съществуващите 4 пункта за изкупуване на трюфели в Добричко, в които няма официално регистрирани никакви количества от набраните деликатесни гъби. 

На заседанието бе взето решение около големите свиневъдни комплекси на територията на областта да бъде въведена 10-километрова зона, в която е забранено влизането в горите.

До 2-ри септември е в сила заповедта на Областния управител на Добрич, с която в региона бе обявено бедствено положение заради африканската чума по свинете.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

Дори да бъде отменено бедственото положение в областта след този срок, влезлите в сила мерки за неразпространението и ограничаването на заразата по места ще останат в сила, стана ясно още на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.