Започна ремонтът на силистренския площад "Албена"
Започна ремонтът на силистренския площад "Албена" / Дарик Добрич

 

Стартът на реализацията на един от мащабните  проекти в община Силистра – реконструкцията на площад „Албена” бе даден днес с тържествена церемония и първа копка. Дейностите се финансират от ОП ”Региони в растеж”.

Строително–монтажните работи започват от 12 юли и ще се извършват на площ от 30 028 кв. метра. Те ще обхванат площад „Албена“, ул. „Москва“ на север, кръстовището на пл. „Албена“ с ул. „Тутракан“ на запад и кръговото кръстовище около бензиностанция ОМВ на юг. Продължителността на строително-ремонтните дейности е 60 дни.

Ремонтът на площада е част от общ проект, който включва и реконструкция и рехабилитация на ул. "Симеон Велики". Той беше преработен в съответствие с очакванията на гражданите и в съзвучие с Програмата на Община Силистра за зеления фонд и запазване на всички дървета.Общината се ангажира да запази растителността, като се оформят короните на дърветата и се обогатят зелените площи. Предвижда се да бъдат засадени 37 иглолистни дървета, 39 широколистни, 1039 вечнозелени храсти, 1097 цъфтящи храсти, 23 увивни храсти. На останалата дървесна растителност ще се извърши повдигане на короните на дърветата за по-добра осветеност и безопасност на посетителите. 

Основните дейности в проекта са свързани с реконструкция и рехабилитация на алейната мрежа, тротоарни настилки, възстановяване на водното огледало и паметник „1800 години Силистра“, създаване на детска площадка за деца от 3 до 12 годишна възраст и зони за отдих, изграждане на велоалея, въвеждане на видеонаблюдение и енергоспестяващо осветление и осигуряване на достъпна среда за хора със затруднена мобилност. 

Идеята е реализацията на проекта да постигне общ ефект с вече реализиран проект от страна на Община Силистра. С него бе възстановен Дунавският парк – западна и източна зона, централният градски площад и градинката с паметник на Стефан Караджа.