Ще запазят максимален брой дървета в центъра на Силистра
Ще запазят максимален брой дървета в центъра на Силистра / silistra.bg

Комисия от външни, независими експерти, до края на месец април трябва да обследва наличните дървета и храсти по ул. "Симеон Велики" и пл. "Албена" в Силистра. След това тя ще представи доклад с окончателно становище, кои дървета могат да се запазят и кои трябва да се подменят.

Проект за рехабилитация на една от централните улици в Силистра предвиждаше изсичането на над 80 чинара, на възраст между 50 и 60 години. Хората в града обаче не бяха съгласни и организираха подписка и петиция "Да спасим чинарите на Силистра" в защита на дърветата.

Водещото в работата на външните експерти ще бъде осигуряването на условия за реализацията на проекта в пълния му обхват, гарантиране целостта на сградите, подземната и надземна инфраструктура през следващите седем години. Това е обявил кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов по време на работна среща в Общината във връзка с реализацията на дейностите по мащабния проект за благоустрояването на една от главните улици в Силистра - ул. “Симеон Велики” и площад “Албена”, съобшиха от общината. По време на срещата, в която участие са взели представители на екипа на проекта-архитекти и ландшафтни специалисти, както и специалисти от общината, е бил поставен акцент на становището на група граждани защитаващи идеята да се запазят чинарите по главната улица. Проектантите са отбелязали, че всички проекти свързани с развитието на градската среда засягат този проблем. В тези случаи, водещи критерии са безопасността на преминаващите хора и превозни средства, състоянието на техническата подземна и надземна инфраструктура. Екипът е изразил готовност да преразгледа проекта за благоустрояване и да намери начин да бъдат запазени максимален брой дървета. Едновременно с това проектантите са били категорични, че дори и да се запазят част от дърветата, техните клони трябва да бъдат драстично намалени като брой и дължина.

По време на срещата са били обсъдени дейностите, включени в обхвата на проекта, техния обем, обезпеченост с проектна документация и финансови средства, както и технологията и последователност на изпълнение.