Запечатан е магазинът на починалата от антракс жена
Запечатан е магазинът на починалата от антракс жена / netinfo

Запечатан е магазинът за пакетирани хранителни стоки, собственост на семейството на починалата от антракс жена в Добричко, съобщават от РИОКОЗ. Магазинът в добричкото село Камен  ще остане затворен до извържване на дезинфекция.

От направените  проучвания е установено, че в стопанството на семейството е имало 19 овце, 1 коч и 1 агне, което не е било имунизирано по искане на стопанина, тъй като е планирал да го заколи до една седмица. Това агне е заклано около средата на месец юли. Месото е било транжирано и съхранено в 2 фризера. Сега и  двете хладилни съоръжения са запечатани. Установено е обаче, че  част от месото е изконсумирано. Починалата Федрие Мехмедова  и дъщеря й  са обработвали месото.

            На контактните лица в селото е назначена  антибиотична профилактика и те остават под медицинско наблюдение.

Поради липса на кожа и месо от закланото неимунизирано агне за допълнителни изследвания ветеринарните специалисти са взели почва от мястото на клането на агнето.

Извършена е дезинфекция в огнището от РВМС. Двата фризера са проверени и остават запечатани до второ нареждане. Предстои месото да бъде иззето от ветеринарните специалисти и унищожено.

Извършена е и насочена проверка в отделенията, в които е лекувана жената, допълват от РИОКОЗ. Проверено е дали са спазвани   правилата при работа с периферен и централен венозен път, наличност на лични предпазни средства, дезинфекционен режим, опасни болнични отпадъци, изпиране на болнично бельо. Не са констатирани нарушения.