Запазват паралелките в областта и през новата учебна година
Запазват паралелките в областта и през новата учебна година / Дарик Добрич - архив

Не се предвижда намаление на паралелките след 7-ми и 8-ми клас в СОУ-тата, профилираните и професионалните гимназии в Добричка област за учебната  2013/2014 г., съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров. Предложението за план-приема ще бъде разгледано на заседание на Комисията по заетост към Областна администрация на 28 януари.

Предвижда се в СОУ и профилираните гимназии в областта паралелките след 7-ми клас да са 19, а в професионалните гимназии – 14. План-приемът за новата учебна година предвижда също разкриване на 7 профилирани и 6 непрофилирани паралелки в СОУ след завършен 8-ми клас. 22 са паралелките в професионалните гимназии след 8-ми клас, 2 са професионалните паралелки в СОУ, а в помощните училища в региона се предлагат 3 професионални паралелки.

„Постарали сме се да предложим балансиран прием, в който броят на паралелките се формира съобразно броя на децата” – коментира Петър Петров. Завършващите седми клас ученици в Добричка област са 1 594, а осмокласниците са 901.

Висок интерес има към езиковите паралелки в профилираните гимназии и някои професионални паралелки в другите училища, показва тенденцията от няколко години. Традиционни професии като строителен техник и електротехник обаче незнайно защо не се котират, въпреки високото стартово заплащане, разказа Петров. През новата учебна година се разкрива за първи път и паралелка „Пътно строителство” в гимназията по строителство, заради нуждата от квалифицирани кадри за местния бизнес.