/ Дарик, архив

Автомобил, натоварен с 0,5 куб.м дърва за огрев, е задържан при обход на територията на Ловно стопанство „Балчик”. На нарушителя са съставени два акта по Закона за горите. При проверки, служителите на Ловно стопанство „Тервел” се натъкнали на незаконната сеч на 1 куб.м дърва за огрев. Дървесината, която е от вида цер с контролна горска марка, е конфискувана, а съставеният констативен протокол е изпратен по компетентност на Районната прокуратура.

В Североизтока искат 193 хил. кубика дърва за огрев

Общо 673 проверки са извършени през изминалата седмица на територията на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. 136 от проверките са на обекти за добив на дървесина, 174 - на превозни средства, 363 - на физически лица, от които 320 - ловци, а трима - любители на риболова.

Извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват от закона с глоба от 50 до 3000 лева, напомнят специалистите.

Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция в размер от 100 до 5000 лева. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лева.

Законът за горите предвижда и глоба за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии. Санкцията е в размер от 200 до 2000 лева, посочват от Североизточното предприятие и апелират гражданите да бъдат съпричастни към опазването на горите, а при съмнения за нарушения да подават сигнали на телефон 112.