Задържа двама добричлии за престъпления с наркотици
Задържа двама добричлии за престъпления с наркотици / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич задържа под стража 34-годишния Ради Ж. Оп. и 32-годишния Илиян Ив. Ил. от Добрич. Ради е привлечен като обвиняеми за това, че в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив на 24 април в Добрич без надлежно разрешително е придобил, държал и разпространявал хероин, а на 2 май е придобил и държал с цел разпространение около 50 гр. хероин.

Илиян е разследван за това, че на 2 април в Добрич е взел от първия мъж и държал с цел разпространение 4 найлонови пликчета с хероин.

Окръжен съд – Добрич разгледа и уважи внесените от Окръжната прокуратура искания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът прецени, че на всеки от тях е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление.

От представените от досъдебното производство доказателства съдът прави извода, че Ради Оп. системно се е занимавал с разпространение на наркотици. Фактът, че е извършил престъплението при опасен рецидив, според НПК определя опасността лицето да се укрие или да извърши друго деяние. Той е осъждан няколко пъти и има изключително лоши характеристични данни.

От събраните за Илиян Ил. доказателства съдът прие, че може се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. 32-годишният не е осъждан, но съдът отчита като негативен факт от характеристиката му, че е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Решението за освобождаването му от наказателна отговорност е влязло в сила през месец януари тази година, а той се е занимавал и с престъпление, свързано с наркотични вещества. По досъдебното производство са налице и данни, че той системно е извършвал деяния, свързани с разпространение на наркотици.