Забраната за шистов газ няма да пречи на добива на конвенционално синьо гориво
Забраната за шистов газ няма да пречи на добива на конвенционално синьо гориво / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът промени мораториума за проучване и добив на шистов газ у нас, така че да не препятства сондажите за конвенционален газ. Депутатите приеха доклад на временната парламентарна комисия за шистовия газ, която махна от текста на забраната за хидравлично разбиване при нефтовите и газови сондажи уточнението, че тя важи за прилагането на налягания под земята над 20 атмосфери. От бранша смятат, че тази формулировка сега забранява и стандартните сондажи.

Според гражданските организации срещу шистовия газ, а и по мнение на опозицията, така на практика се премахва забраната за добив на неконвенционалния газ чрез рисковата технология на фракинга. За социалистите промените се правели, заради течащи проучвания в Добружда. Днешното решение се отнася само до конвенционалния добив на газ, увери ресорният министър Делян Добрев.

Икономическият министър е категоричен, че не става въпрос нито за заобикаляне на забраната, нито за отваряне на вратичка за каквито и да било проучвания и добив на шистов газ, а става дума само за конвенционално синьо гориво. Министърът изтъкна, че страната ни е единствената, която сама си е забранила добива на конвенционален газ и е време да се коригира тази несправедливост. Той допълни, че вдигането на забраната по отношение на конвенционалното гориво е крачка към енергийната независимост, тъй като енергийно независими сме тогава, когато имаме местен добив.