За първи път ще се проведе събор в чест  на Доростолските мъченици
За първи път ще се проведе събор в чест на Доростолските мъченици / Областна администрация - Силистра

Събитие, посветено на Доростолските мъченици, дали живота си в името на християнството, е планирано за пръв път в календара на Доростолска епархия за 10 юли, съобщават от Областна администрация - Силистра. Това е станало ясно на работна среща, проведена при областния управител Стоян Бонев с участието на митрополит Амвросий, протосингела на епархията отец Добри  Чаков и на Цветана Цанова – епархийски съветник.

"За събитието, което ще бъде най-важното в епархията, има решение от м. февруари т.г., взето от Светия синод на Българската православна църква и ще бъде традиция всяка година на третата неделя след петдесетница", заяви доростолският митрополит.

"Според енциклопедия, издадена от Московската патриаршия през 1990 г., известни са имената на 21 доростолски мъченици, на които ще бъде посветено нашето тържество, в което трябва да бъдем заедно – църквата и държавата", каза в допълнение отец Добри Чаков.

Планува се за участие в Събора да бъдат поканени Негово Светейшество патриарх Неофит, владиците от целия синод на БПЦ, 18 представители на поместни църкви от Русия, Румъния, Молдова, Украйна, Кипър, а също от Йерусалим и от Вселенската патриаршия.

За събитието е подготвена специална църковна служба. Изработена е и икона, посветена на доростолските мъченици. Налице ще са почетни знаци и грамоти, за да бъдат раздавани по време на събора.

По време на срещата бе коментирано и бъдещето на православния храм „Св. Георги“, за изграждането на който преди двадесетина години е осветено място на кръстовището на ул. „Дръстър“ и бул. „Македония“, но липсата на Устройствен план засега възпрепятства старта на строителството.

 

Обсъдена бе и възможността за монтиране на голям християнски кръст на видно място в Силистра, решение за какъвто църковните отци са взели още преди десетина години, малко след възстановяването на Доростолска епархия от църковно-народния събор през 2001 година.