Победителките в конкурса "Най-добър млад сладкар" Неше Неждет и Николета Енчева заедно с преподавателката им Милена Ненчева
Победителките в конкурса "Най-добър млад сладкар" Неше Неждет и Николета Енчева заедно с преподавателката им Милена Ненчева / Дарик Добрич
С поредни призови места от национални кулинарни конкурси се окичиха възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Пейо Яворов” в Добрич. Дванадесетокласничките Неше Неждет и Николета Енчева се класираха на първо и второ място в категорията „Най-добър млад сладкар” в конкурса „Най-добър готвач на годината”, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Състезанието се проведе след десетгодишна пауза в „Гранд хотел Варна” под наслова „Иновативна балканска кухня – новаторство и стил”.

Младите сладкари са били оценявани от жури с председател шеф Ради Стамболов, разказа пред  Дарик преподавателят в гимназията по туризъм Милена Ненчева. Десертите, които  са представили  двете добричлийки са били чийзкейк с тиква и сладкиш с моркови и дюля. И за двете момичета това е първо участие в подобно състезание.

Наградата за победителката  включва грамота, медал, комплект професионални ножове и подбрани марки вина.

Двете призьорки учат в паралелка „хлебар – сладкар”.  Неше Неждет мечтае да продължи образованието си в сферата на кулинарията в България или в Испания. За Николета Енчева  сладкарството ще си остане само хоби. И двете обаче са горди с представянето си в конкурса и се надяват на бъдещи успехи в подобни състезания, споделиха те пред  Дарик.