Влакът Добрич-София ще пътува цели 11 часа
Влакът Добрич-София ще пътува цели 11 часа / netinfo

От 00.00 часа на 11 декември влиза в сила новото разписание на БДЖ, което въвежда промени и за влаковете в региона, информира началникът на "Пътнически превози" -Добрич Димитър Василев.

Както Дарик вече съобщи бързият влак от София до Кардам и обратно вече ще пътува само до Добрич. По новото разписание той ще тръгва от гара Добрич в 21.20 часа, на гара Повеляново вагоните ще се прикачват към бързия влак Варна-София и ще пристигат в столицата в 8.28 часа. Сметките показват, че добричлии ще стигат с влак до София за цели 11 часа.
В обратна посока влакът ще тръгва от София в 23.20 часа, в 7.30 ще бъде на гара Повеляново, където добричките вагони ще се прикачват на локомотив и ще стигат до Добрич в 8.57 часа. Пътуването в тази посока ще отнема 9 часа и половина.

Новото разписание въвежда и друга важна за пътниците промяна. Най-ранният влак за Варна, който тръгваше в 6.40 часа вече няма да пътува. "Този влак беше жизнено важен за нас, тъй като на Повеляново той правеше връзка с влаковете по Южното направление и с бързия влак Варна-София", коментира Димитър Василев. Той изрази надежда, че разписанието може да бъде променено, тъй като "не е догма", а отворена система. С въведените сега промени от 11 декември първият влак за Варна ще тръгва в 9.30 часа и ще пристига в морската столица в 11.26 часа.

Още в края на миналия месец БДЖ спря от движение влака, който тръгваше в 11.15 от Варна и пристигаше в Добрич в 13.15, както и обратната композиция, тръгваща в 13.50 от Добрич и пристигаща във Варна в 16.00 часа. За този влак обаче не съжаляваме, тъй като не беше достатъчно натоварен и само носеше разходи на железницата, посочи Василев.

Железопътният превоз в региона има над 100-годишна история, каза още Димитър Василев.
Тази година се навършват 111 години от пускането на първия влак Варна-Добрич. Първата композиция е пристигнала в Добрич на 1 декември 1910 година в 9.15  сутринта. Две години по-късно през 1913-та е построена следващата линия между Добрич и Негру вода, Румъния.