Владислав Горанов заедно с Пламен Манушев - водач на листата в Добрич
Владислав Горанов заедно с Пламен Манушев - водач на листата в Добрич / Дарик Добрич
Водачът на листата на ГЕРБ в Силистра гостува и в Добрич
Образованието е основен приоритет за ГЕРБ в програмата за управление, заяви в Добрич бившият финансов министър Владислав Горанов, който е кандидат за депутат в 44-ото Народно събрание от Силистра и София. Причината за фокусирането в образованието е регистрираното ниско качество на работната сила у нас, като следствие от слабата грамотност на излизащите на пазара на труда, коментира той. Това налага държавата да поеме сериозна роля за подобряване качеството на образование и първата мярка ще бъде удвояването на учителските заплати, което да привлече най-добрите висшисти за преподаватели в училищата. Горанов сподели пред Дарик, че мярката е предложена от него и като финансист той не се притеснява, че е ресурсоемка, защото е много важно и е крайно време да се обърне внимание на сектора.
 
Той подчерта още, че освен удвояването на учителските заплати, ГЕРБ предвижда в програмата си за управление нарастване на средната работна заплата, към което няма изразени резерви от работодателските организации, с които са проведени срещи. Горанов заяви, че БВП продукт на страната ни още през 2018 г. може да достигне 100 милиарда лева, но при качествено управление и с ясни правила. Той оцени подхвърлените идеи за излизане от валутния борд като недопустими. „Бордът е котва на стабилност и създава правила, гарантира покупателна способност на нашата валута. Можем да го изоставим само при влизане в Еврозоната, към каквото трябва да се стремим“, каза бившият финансов министър.
 
Най-често обсъжданото предизборно обещание – увеличение на всички пенсии, Горанов коментира с думите: „Моделът на обединените патриоти е възможен, но грешен, защото ще затрудни държавата и ще пречи да се интервенира в други сектори като образование и инфраструктура“. Пенсиите се формират от данъците, а ние браним настоящата данъчна система, тъй като е полезна за стопанството и е гаранция за свободата на хората, уточни Горанов и каза още: „Прокрадва се идеята, че можем да харчим повече, отколкото изкарваме, а това е невъзможно. Харченето минава през джоба на всеки от нас. Тези, които казват, че вдигането на всички пенсии ще струва 800 милиона лева не уточняват откъде да ги вземем.“ Той добави, че всички тези намерения на левицата говорят за увеличение на данъците, което е заложено и в програмата им. „Те ви предлагат да вземат решения вместо вас“, заяви той и пожела след 20 дни да направим информиран избор, без да се поддаваме на манипулация.
 
Според бившия финансов министър развитието на Златна Добруджа минава през изграждането на магистрала „Хемус“. Може това да не е панацея, но е решение, подчерта той и припомни, че има подготвен проект и при разумно управление за 4-5 години пътят може да се завърши, за да не бъде Северна България вече изоставаща, да се доведат инвеститори и да не се пътува за Добруджа със самолет или през Южна България и Ришкия проход.