Брегът край Тюленово
Брегът край Тюленово / evgenidinev.com
Последният тюлен е видян в пещерите в местността през 1978 година
Вече е постъпила първата сума за изграждането на православен храм в шабленското село Тюленово. Дарителят е от Шабла и се казва Емил Тодоров, съобщи кметският наместник на Тюленово Невена Донева.
 
В селото, където живеят петдесетина души, никога не е имало църква. През 2003 година е имало такава идея, но нещата не се се случват. През 2006 година местните са искали да направят параклис, но и тази идея пропада.
 
Благородната инициатива се подема миналата година от добричлията Димитрин Русев, който се ангажирал да издигне храма до груб строеж.
 
Църквата ще се казва „Свети Георги”. Вече е избрано църковно настоятелство, приет е уставът му. Председател на настоятелството е шабленският свещеник Павел Максимов. След като бъде регистрирано, настоятелството ще разкрие банкова сметка за дарения, за да събере сумата, необходима за довършването на църквата. Невена Донева се надява до година и половина храмът да отвори врати.
 
Тази година за трети път, в края на август, ще се проведе „Тюленово арт фест”, съобщи още кметицата. „Надяваме се отново да привлечем много туристи и гости. По време на феста има много музика, поетични беседи, литературен и фотографски конкурс, детски работилници. Посетителите се чувстват много добре в Тюленово”, сподели Донева.
 
Откъде идва името на селото? До 1942 година то се е казвало Калъч кьой. Подводните пещери в местността са били населявани от потомствата на двойка тюлени, подарени на румънската кралица Мария. През 1942 година е предложено и прието името на селото да бъде сменено на Тюленово. Последният тюлен е видян през 1978 година, след това видът е изчезнал от нашето крайбрежие.