Генерал Тошево
Генерал Тошево / netinfo
Общинският съвет прие бюджета на община Генерал Тошево за 2018 година на извънредно заседание днес. „За“ финансовата рамка в размер на 13 834 422 лева за настоящата година гласуваха 11 общински съветници, а четирима се въздържаха.
 
По думите на кмета на общината Валентин Димитров, бюджет `2018 запазва финансовата стабилност на местното управление и е напълно изпълним и реален в капиталовата си програма. Средствата в инвестиционната програма са 9 439 733 лв., от които 7 526 321 лв. са външно европейско финансиране. Голяма част от тях са за обезпечаване на мерките за енергийна ефективност на жилищните сгради. Приоритет и тази година са инфраструктурните дейности за подобряване на жизнената среда в общината.

230 хиляди лева е бюджетът за ремонт на улици в Генерал Тошево
 
289 хил. лв. са заложени за рехабилитация на уличната мрежа в града. Предвидени са средства за асфалтиране в няколко по-малки села. Ще продължи финансирането на дейности по почистване на водосборни дерета.
 
За разширяването на газопреносната мрежа в Генерал Тошево са осигурени 78 хил. лв. С 24 хил. лв. ще се финансира подмяната на магистралния водопровод в града по част от ул. „Пирин“. Продължават благоустройствените дейности в гробищните паркове в общината – отремонтиране на огради, изграждане на алеи, озеленяване и изграждане на обслужващи сгради. По главната улица в града предстои поетапна смяна на осветителните тела с нови, енергоспестяващи лед лампи.
 
В хуманитарната сфера акцентът е поставен върху нормалното функциониране на образователната система, както и обезпечаването на читалищната дейност и културния календар. Общината ще задели 50 хил. лв. за изграждане на паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Нов акцент в социалната политика е включването в бюджета на 50 хил. лв. за обезпечаване пилотните дейности по предоставяне на безплатни карти за пътуване на пенсионери и социално слаби жители от района до общинския център. Малко над 60 хил. лв. са осигурени за работата на Център за обществена подкрепа, който от началото на годината е държавно делегирана дейност.
 
В Бюджет 2018 е заложено увеличение на работните заплати в администрацията, средно с 10 %.