230 хиляди лева е бюджетът за ремонт на улици в Генерал Тошево
230 хиляди лева е бюджетът за ремонт на улици в Генерал Тошево / netinfo

230 хиляди лева ще бъдат изразходвани за ремонт на улиците в Генерал Тошево, съобщиха от общината. На последното заседание на Общински съвет кметът Валентин Димитров отправи предложение до съветниците за сформиране на комисия, която да изготви списък за ремонт на улици в града, със средства от капиталовите разходи на Бюджет `2016.  Първоначалният замисъл на градоначалника бе комисията да бъде 9- членна, с което да се гарантира интересът на по-голяма част от жителите на Генерал Тошево. След оживена дискусия в залата предложението се прие с корекция – съставът бе намален от 9 на 7 човека. Така прието, решението за създаване на комисия включва трима представители на Общинска администрация, двама общински съветници и двама представители от гражданска квота, които добре познават нуждите от развитието на инфраструктурата и облагородяването на пространствата около жилищните сгради.

Идеята на инициативата е чрез представителност на всички заинтересовани страни - граждани и местна власт, в списъка за благоустрояване през тазгодишния строителен сезон да бъдат включени улици и отсечки с висока социална значимост и такива, които обслужват интензивен трафик в града. По този начин, съчетавайки механизмите на гражданското общество с експертния потенциал на общинските служители, ръководството се надява да удовлетвори исканията на по-голямата част от населението на града.

 

Дейността по развитие на инфраструктурата и благоустрояването е сред основните дейности, които националното законодателство е предоставило в компетенциите на общините. Това са дейности и услуги, които на практика се осъществяват и предоставят ежедневно и се ползват от всички граждани на територията на общината. В правомощията на кмета е възможността да предлага съставянето на комисии с широко гражданско участие, които да го консултират за приоритетните направления за работа по инфраструктурата на града. Опитът показва, че това е един от работещите модели, с които се мотивира активността на местната общност в решаването  на дългосрочните задачи, коментират от общината.