/ iStock/Getty images
Помощ от ЕС на стойност един милиард евро за удържане на потока от мигранти предстои да бъде обявена днес в Ливан от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента на Кипър Никос Христодулидис при съвместното им посещение в държавата от Близкия изток, предаде ДПА, като се позова на информация от анонимни представители.

Кипърското правителство насочи в последно време вниманието на международното общност към невъзможността за удържане на нарастващата численост на сирийските мигранти, тръгващи от Ливан, и призова ЕС да предприеме мерки.

"Връзките между Ливан и Европа са дълбоки. Президентът Христодулидис и аз сме тук, за да заявим, че ЕС подкрепя твърдо Ливан и неговия народ. И ние искаме да засилим нашето дългогодишно сътрудничество", написа Фон дер Лайен в социалната платформа "Екс".

Парите от Европейския съюз ще бъдат използвани за подобряване на здравните, образователните и социалните грижи в Ливан, казват за ДПА представители на ЕС. Част от средствата, които ще бъдат отпуснати, са предназначи за националните сили за сигурност, както и за борбата с контрабандата, за икономически и финансови реформи, уточнява агенцията.

В плана за финансиране е залегнало и подпомагането на законната миграция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА