/ iStock
Когато отидете в Париж, вероятно най-голямата дилема пред вас ще бъде как да съберете в четири дни всички неща, които си заслужава да видите в този забележителен град. 

Дом на безброй музеи, исторически забележителности и подбрани бутици - невъзможно е да включите всичко в програмата си. Ние ще ви направим малка услуга и ще ви предложим част от нещата, които си заслужава да видите в Париж.

Така че, стягайте багажа и обувайте най-удобните си обувки. Enchanté!

heart Подарете си красотата на Версай heart
 

Версай
БГНЕС


Едва ли има по-добро място да изпитате величието на Франция от кралския дворец Версай от времето на Луи XIV. Тук ще откриете зашеметяващ интериор, великолепни градини, фонтани, произведения на изкуството. Това е преживяване, което не бива да пропускате.
 

Версай
БГНЕС


Версай
БГНЕС


За да не си причините безкрайните опашки, може да си резервирате обиколка без опашка с екскурзовод, който ще разкрие пред вас миналото на френските крале.

heart Потънете в безвремието на Люксембургската градина heart
 

Франция
iStock


Разположена в сърцето на Шести арондисман на Париж, известната Люксембургска градина е привлекателен зелен оазис за парижани и туристи. Мястото е чудесно за романтични разходки, пикници или просто за да се полюбувате на комбинацията от английски, италиански и френски стилове в озеленяването. Ако сте спортна натура, може да се присъедините към ранните сутрешни джогинги там или да заложете на едно от игрищата за тенис, разположени в градините.

heart Льо Бон Марше - първият ЦУМ в света heart

 

Датиращ от 1850 г., Льо Бон Марше е най-старият универсален магазин в Париж и със сигурност най-емблематичният в града. Елегантната сграда на левия бряг на Сена е известна както с ефирното си оформление, така и със селекцията на дрехи и аксесоари от най-добрите дизайнери в света. Преди да приключите с пазаруването си, надникнете в La Grande Épicerie, магазина за изискани храни на Льо Бон Марше, намиращ се в съседната сграда.

heart Нощ в Мулен Руж heart
 

Франция
iStock


Това е една абсолютна класика - да прекарате вечерта в най-прочутото кабаре в света. Със своята характерна яркочервена вятърна мелница, Мулен Руж е открит през далечната 1889 г. Днес сто красавици - блестящи в пера, пайети и костюми от кристали, се изкачват на сцената всяка вечер за ослепително забавление. Старо точно колкото Айфеловата кула, кабарето Мулен Руж трябва да е сред първите неща в списъка ви за Париж. Препоръчваме да си направите резервация с пакет - шоу и половин бутилка шампанско или пълно класическо френско меню с 3 ястия. Популярното кабаре се разпродава седмици предварително, така че не забравяйте да резервирате по-рано.

heart Вижте Мона Лиза в Лувъра heart
 

Мона Лиза туристи
Gulliver/Getty Images


Лувърът едва ли има нужда от представяне – най-известният музей в света, който всяка година се посещава от над 8 милиона души. Бившият кралски дворец сега е дом на някои от най-емблематичните произведения на изкуството, в това число и на Мона Лиза и статуята на Нике от Самотраки

Разходката из залите, в които някога е вървял самият Луи XIV (живял е тук преди да се премести във Версай), е невероятно преживяване. По стените на Лувъра има около 35 хиляди произведения на изкуството и артефакти от праисторията до 21-ви век. За да видите и изживеете всичко тук са нужни дни, така че имайте предвид, че музеят предлага и пропуски за няколко поредни дни, за да можете да му се насладите максимално.

heart Не подминавайте Гран Пале heart
 

Франция
iStock



Това място се свързва от десетилетия с ревютата на Chanel, които покойният Карл Лагерфелд организираше тук. Той обичаше да превръща Гран Пале ту в летище, ту в плаж, космическа площадка или огромно пристанище.
 

Франция
iStock



Гран Пале е емблема на френското величие и архитектурен подем. Сградата е първоначално построена за Световното изложение през 1900 г., а днес е домакин на артистични, културни, модни и арт събития.

heart Айфеловата кула heart
 

Париж
iStock


Кулата от ковано желязо на Гюстав Айфел поляризира парижани, откакто е построена за Световното изложение през 1889 г. Въпреки това, днес тя е една от най-обичаните и разпознаваеми забележителности на Париж.  Конструкцията закотвя единия край на обширното Марсово поле и осигурява ориентировъчна точка за града. Ресторантът Жул Верн, който се намира на втория етаж на Айфеловата кула е със звезда Мишлен, а на върха има малък бар, в който сервират шампанско за компания на прелестната гледка към Париж.

heart Гробището Пер Лашез heart
 

Франция
iStock

Нека едно да е ясно - гробищата в Париж нямат нищо общо с гробищата в България. Ако за вас посещението на подобно място е нещо мрачно, то трябва да ви кажем, че в Пер Лашез ще имате най-хубавото ви мрачно преживяване.

Смъртта е неизбежна част от живота и французите приемат много сериозно тази максима. Слоевете парижка история, изложени в гробището Пер Лашез, са завладяващ поглед към това как градът се е развивал с течение на времето. Мястото ще ви впечатли с надгробните плочи и статуии, както и гробниците на богатите парижани. В Пер Лашез почиват Оскар Уайлд, Молиер, Едит Пиаф, Джим Морисън, Жорж Бизе, Жил Беко, оперната певица Мария Калас, композиторът Фредерик Шопен и художникът Йожен Делакроа.

heart Домът на Виктор Юго heart

Наскоро отворен след дълъг ремонт, сега можете да си пренесете в живота на най-известния френски писател, като се попотпите в атмосферата на бившия дом на Виктор Юго. Той се намира на емблематичния Place des Vosges. Писателят се мести в жилището година след като пише романа „Парижката Света Богородица“.

heart Пале Гарние heart

Франция
iStock


Върхът на архитектурата на Наполеон III, бляскавата опера Пале Гарние е пищна от всеки ъгъл.  Фасадата е покрита с орнаменти и бюстове, както и l'Harmonie и La Poésie, двете позлатени медни статуи, обграждащи входа отгоре. 
 

Франция
iStock


Вътре се уверете, че ще ще видите Голямото стълбище на емблематичното лоби, триумф на декадентския парижки дизайн.  Входът струва около 14 евро, но си заслужава - разходката из тези обществени пространства е като да се разхождате в Париж от миналото.  

heart Арт кварталът Монмартър

Някогашният артистичен рай на Париж за импресионистичното движение, включително за художници като Ван Гог, Моне и Реноар, сега това е мястото, където намират убежище стотици съвременни творци.  

heart Разходка по Шанз Елизе и луксозните бутици heart
 

Франция
iStock


Дълъг близо 2 километра, Шанз Елизе е още една парижка емблема.

Някога там имало парк с езеро и е било любимо място за забавления на френските крале. През 1616 г. съпругата на Анри IV – Мария де Медичи, заповядала да се прокара и дълга алея. Само за няколко години тя се превърнала в любимо място за разходки на парижаните от всички съсловия. През 1667 г. Луи XIV я удължил и наредил от двете ѝ страни да се засадят дървета. Днес по Шанз Елизе има стотици кафенета и бутици, сред които този на Шанел, както и магазинът на козметичната къща Герлен, известен със своето историческо извито стълбище.

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня