/ Istock
Полската полиция арестува 16-годишен младеж, заподозрян за нападението срещу синагога с коктейли „Молотов“ и каза, че ще поиска от прокуратурата още днес да започне разследване, предаде Асошиейтед прес.

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата. По това време в храма не е имало хора и никой не е пострадал.

Полицията в сътрудничество с Международната агенция за сигурност, задържа във Варшава снощи 16-годишен поляк.
"Той беше изненадан, не искаше да говори, не разкри мотивите си", каза говорителят на полицията Робърт Шумиата пред полската информационна агенция ПАП.

Шумиата каза, че днес полицията ще изпрати искане до прокуратурата за започване на разследване. Младежът, който няма полицейско досие, може да бъде осъден на до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Той ще бъде разследван по член от Наказателния кодекс, който гласи, че „който предизвика събитие, застрашаващо живота или здравето на много хора или имущество в големи размери, под формата на пожар, се наказва с лишаване от свобода до 10 години“.

Съдът ще трябва да реши дали 16-годишното момче ще носи отговорност за деянието като пълнолетен, заяви говорителят на полицията, цитиран от ПАП.

Преди Холокоста Полша е дом на най-голямата еврейска общност в Европа - около 3,3 милиона евреи, но днес там живеят едва няколко хиляди евреи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА