В Балчик представят изложба Никола и Димитър Казакови
В Балчик представят изложба Никола и Димитър Казакови / Дарик Добрич

Художествената галерия в Балчик ще представи избрани творби на Никола Казаков и Димитър Казаков – Нерон, съобщават от крайморската община. Това е малка част от дарението на Нерон, което се експонира и съхранява в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. То включва 271 творби на Димитър, 214 на Никола и 36 на Бисера Казакова.

Колекцията дава възможност да се проследи цялостното развитие на Димитър Казаков - от студентските му години, през зрелите произведения, до рисуваните малко преди смъртта му творби, обхваща различни периоди и експерименти и по този начин дава пълна представа за него като художник. Нерон счита себе си за продължител на творчеството на възрожденските ни зографи, повлиян е от националната художествена традиция - костюми, цветност, етнографски елементи и детайли, икони и стенописи, държи да е различен, но български художник. Живее чрез работите си, рисува навсякъде и непрекъснато. По- късно ще го признаят не само за майстор на маслената живопис, но и като творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията.

По-малкият от братята Казакови - Никола, работи предимно камък и дърво. Прави по 4-5 статуетки на ден. Работи и живопис. Творбите му са искрени, въздействащи директно. Особено изразителни са дървените пластики на песенните му и нежни моми и жени, направени от меденозлатисто дърво. Те са като побити в земята или покълнали от нея, взрени в някаква своя митична тайна.

Изложбата представя 74 дървени пластики, живописни творби и рисунки върху фаянс на двамата братя и ще гостува в галерията до 20 май.