Годишна конференция за Програма Интеррег Румъния-България
Годишна конференция за Програма Интеррег Румъния-България / Дарик Добрич
В Балчик се провежда Годишна конференция на Програма "Интеррег" Румъния-България. На нея в рамките на два дни се отчита постигнатият напредък по Програмата. Срещата се състои в концертната зала на реновирания културен център Мелницата. В нея, освен отчети и дебати, бенефициенти по Програмата презентират успехите на своите проекти.

В първия ден се предложи информация за 6 проекта – „Зелено училище за насърчаване на устойчивото използване на културното и природно наследство и ресурси“; „ Дунав – река с много история“; „Валоризация на автентичната култура за трансграничен туризъм“; „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт“; „Мрежа от електрически велосипеди“. Във втория ден се планира посещение за популяризиране на проекта „Насърчаване на 3D културно наследство“, изпълняван от Община Балчик заедно с Община Мангалия.
 
На конференцията в Белия град присъстват представители на Управляващия орган на "Интеррег" – Министерството на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове в Румъния; Министерството на регионалното развитие и благоустройството в България; Община Балчик; Съвместният секретариат на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш, граждански организации.

Годишна конференция за Програма Интеррег Румъния-България
Дарик Добрич


82 са проектите в развитие в момента, които имат финансиране от "Интеррег" Румъния-България, отчетоха от Програмата. Бюджетът е 258 млн.евро, от които 215 млн.евро от Европейския фонд за регионално развитие, които се разпределят в 5 приоритетни оси.

По първа ос „Един добре свързан регион“ има заложени 96.45 евро. Целите в нея са подобряване или изграждане на 120 км пътища и създаване на механизми, които улесняват свързването с инфраструктурата; планове за подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав и Черно море и създаване на 20 км нови водни пътища.

По втора ос „Един зелен регион“ ще се разходват 63.4 млн.евро за културното и природно наследство – посещения; интегрирани туристически продукти; общи стратегии за управление; запазване на местообитания – 20 000 хектара.

В трета ос „Един сигурен регион“ са заложени 48.2 млн.евро за защита от наводнения и горски пожари; съвместни мерки за ранно предупреждаване и действия при извънредни ситуации; дейности за управление на риска.

Четвърта ос е наречена „Един квалифициран и приобщаващ регион“. Със 17.7 млн.евро ще се подпомогне заетостта и трудовата мобилност в трансграничния регион, включително и чрез обучение и образование.

За пета ос „Един ефективен регион“ са предвидени 12.6 млн.евро, с които ще се повишава капацитета на институциите, ще се създадат мрежи, политики и стратегии за улесняване на обмена на информация от двете страни на границата.
 
Досега са проведени три покани за набиране на проектни предложения по всички приоритетни оси, бе съобщено още по време на Годишната среща. Договорени са 88 проекта за 108.2 млн.евро. Много активно са подавани заявления от областите Констанца и Плевен. Добрич е малко над средното ниво по участие. Бенефициентите на 82 проекта са изпратили искания за възстановяване на 8 млн.евро.

При първата покана са били подадени 270 предложения, като са договорени 26 проекта с меки мерки на стойност 19.4 млн.евро; както и 13 „твърди“ за 59.8 млн.евро, които са в изпълнение. При втората покана от 235 подадени предложения за 191.5 млн.евро, са договорени 49 проекта за 28.9 млн.евро.

При последния набор на предложения са подадени 228 заявления за интерес за 411.5 млн.евро, от които досега са гласувани за финансиране 140 на стойност 266 млн.евро. В процес на оценка са още 124 предложения на стойност 223 млн.евро.
 
Повече информация, актуални събития и новини може да намерите на сайта на Програмата – interregrobg.eu.