/ Дарик Добрич
Представен бе отчетът на съдилището за 2018 година
Натовареността на съдиите в Административен съд-Добрич, се увеличава през последните години. Всеки съдия е приключил през миналата година средно по 150 -160 дела. При щат 5 съдии, през 2017 година натовареността е била 12,9 дела месечно, а през 2018 тя е 15,3, сочи отчетът на съдилището за миналата година. Той бе представен от председателя му Красимира Иванова.

Административен съд Добрич провежда отчетно събрание за 2018 г.

На събранието присъстваха председателят на Окръжен съд - Добрич, Галатея Ханджиева, Милен Кадикянов – председател на адвокатската колегия, окръжният прокурор Пламен Николов, областният управител Красимир Кирилов, зам.-председателят на ВАС Мариника Чернева, съдии от ВАС, както и съдия Светлана Борисова - почетен гост и бивш председател на АС-Добрич.

Красимира Иванова: Председателят на съда не може да постигне нищо без колектива

През 2018 година са се увеличили първоинстанционните дела - при 715 през 2017 година, те са били  781 през м.г. Това е най-високият брой за последните 5 години, сочат още данните от отчета за дейността на съда.

Ръст отбелязват делата по принудителни административни мерки по Закона за движение по пътищата. През миналата година те са били 70 при 24 през предходната. Увеличават се и делата по Закона за подпомагане на земеделските производители – например дела, образувани по жалби в случаи на финансови корекции по европроекти.

Административен съд Добрич отчет
Дарик Добрич

76% от обжалваните актове са били потвърдени от ВАС, което е пример за добре свършена работа. През м.г. намаление бележат прекратените дела. Петима са съдиите в добричкото съдилище. И през миналата година те са усъвършенствали професионалната си квалификация, като са преминали през различни обучения.

Красимира Иванова подчерта, че съдът изпитва липса на вещи лица - геодезисти, архитекти, лекари и ветеринари.