Украинският кризисен център в Добрич търси възможности бежанци от войната, настанени вече в добруджанския град, да започнат работа, а децата им да тръгнат на училище.

В Добрич пристигна група студенти и преподаватели от Украйна

"Сред бегълците, които посрещнахме досега, има трима лекари - кардиолози и психиатър", разказа председателят на българо-украинското дружество „Добруджа-Украйна” Олена  Димитрова.

По думите ѝ вече се прави списък с какви професии са пристигащите, а от общината се очаква да информира за свободните работни места. От частното училище „Леонардо Да Винчи” са готови да приемат украински деца, добави председателят на дружеството като посочи, че най-малките бегълци са от бебе на шестмесечна възраст до 12-14-годишни ученици.

Димитрова смята, че бежанският поток в следващите дни ще се засили, ако се отворят хуманитарни коридори. Дори да настъпи мир, разрушенията са големи и хората няма къде да се приютят, коментира украинката, която от 28 години живее в Добрич.

Докато разговаря с репортер на БТА, телефонът ѝ звъни с молба за помощ от две семейства от Болград, които са на румънската граница. Едното семейство пътува с три деца – на 12 и на три години и едномесечно бебе. И за другото домакинство - от трима възрастни и 10-годишно дете, Олена Димитрова веднага намира апартамент, който гражданин на Добрич безвъзмездно предоставя.

Жест на солидарност идва и от добричкото село Житница, където живеят Людмила и Юрий Баранови, избягали през 2014 година от Луганск. Семейството е организирало местните хора в Житница да дарят боб, картофи, лук, пресни зеленчуци.

В Добрич работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна

"Повечето институции събират пакетирани хранителни продукти, а дружеството „Добруджа-Украйна” ще определи един ден в седмицата, в който ще раздаваме на бежанците пресни храни, така че да могат да си готвят сами", добавя Димитрова.

Украинският кризисен център, който отвори врати преди няколко дни в народното читалище „Йордан Йовков”, след апел за подкрепа само за час е събрал одеяла, спално бельо, памперси, хранителни стоки.

Сега най-много търсим мъжки дрехи и медикаменти - бинтове, марли, банки за физиологични разтвори, абокати, лейкопласт, системи за венозни вливания, изрежда Олена Димитрова и посочва телефон за контакти: 0886/ 361-688.
БТА