/ БТА
В Стара Загора са настанени 22 са украинските бежанци, информира областният управител проф. Наско Василев, след проведено заседание на Областния съвет по сигурност. Той допълни, че 17 от украинците са настанени в частни домове, а за две семейства е осигурено подслоняване в базата на Международния младежки център в Стара Загора.

Представителите на всички общини в област Стара Загора изразиха готовност за настаняване на бежанци и информираха за базата, с която разполагат. От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи обясниха, че гражданите на Украйна в тридневен срок след пристигането, е необходимо да се регистрират в служба „Миграция“.

Директорът на Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ (РД ПАБЗН) комисар Стоян Колев, съобщи, че в Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (скривалища), които са собственост на МВР, от които 24 от тях са в град Стара Загора, а останалите шест - в град Казанлък. Той обясни още, че в градовете Стара Загора и Казанлък има по осем скривалища, които са собственост на юридически лица.

В малките населени места също има такива обекти, собственост на юридически лица. Комисар Колев обясни, че 85 на сто от бомбоубежищата в областта, собственост на МВР, са с капацитет до 150 души, а останалите 15 процента могат да бъдат използвани от до 50 човека. „Съгласно изискванията на Закона за устройство на територията всички по-нови сгради също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита“, категоричен беше директорът на Пожарната.   

По време на заседанието на Областния съвет по сигурност бе взето решение да се създаде координационен център, който да синхронизира и обобщава информацията и действията на институциите и на общините. Ще бъде отворена и телефонна линия в Областна администрация, на която нуждаещите се от съдействие ще могат да задават въпроси и да получават информация.
 
БТА