Учители от Ветеринарната гимназия посетиха Германия
Учители от Ветеринарната гимназия посетиха Германия / Sofia Photo Agency

Четирима преподаватели от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич посетиха Германия, съобщиха от училището. Те взеха участие в петата работна среща по проект "Европейски паспорт на уменията в селското стопанство", която се проведе в град Бремерхафен. В проекта участват селскостопански обучителни организации, професионални центрове и гимназии от Германия, Италия, Норвегия и Полша.

Всяка страна представи доклад за социално-икономическото състояние на селските райони и какви са действащите европейски програми за подпомагане развитието им. В гимназия по фермерство в Шифдорф, преподавателите се запознаха с дуалната система за професионално образование, добре развита в Германия, в която учениците усвояват знания, основно работейки във фирми, а само малка част от учебното време се запознават с теорията. Професиите, по които се предлага обучение, се определят от работодателските организаци, коментират още педагозите.

Пътуването включи още посещение на еко-ферма, предлагаща натурални млечни продукти и сладолед; офис на една от най-големите фирми за търговия със селскостопанска техника и на съвременни производства за млечни и деликатесни продукти.

Проектът, по който работят във Ветеринарната гимназия, е финансиран от програма „Учене през целия живот", подпрограма „Леонардо да Винчи". Последната работна среща по него ще се състои в Леуварден, Холандия през юни т.г..