/ ОД на МВР Монтана
Инспекцията по труда активизира контрола в селското стопанство във връзка с прибирането на есенните култури и старта на учебната година, съобщиха от институцията.
 
 При проверките, освен за законосъобразно полагане на труд, специално ще се следи за непълнолетни лица на полето. Въпреки че Инспекцията по труда няма задължение да се намесва, когато непълнолетните не работят, ще бъдат използвани всички възможности, за да бъдат подпомогнати усилията на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката за връщането и задържането на децата в училище. Във всички установени случаи ще се информират Районните управления по образование,  за да бъде задействан Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици.
 
Ако непълнолетните полагат труд без разрешение на Инспекцията по труда, се сигнализира и Прокуратурата, тъй като това е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс. Подобни проверки вече бяха извършвани в края на учебната година, когато бяха установени случаи на непълнолетни на полето.