Американски гражданин скочи от седмия етаж на жилищен блок в жк. „Югоизток“ в Добрич и уби случайно преминаващ 73-годишен мъж, съобщи на брифинг Даниел Илиев от Окръжна прокуратура. Сигналът за инцидента е получен около 18:00 часа вчера.

Американецът, на 34 години, е живеел с майка си в САЩ. По нейни думи, от около осем години се е лекувал от параноидна шизофрения. Брат му е женен за българка, чиято собственост е апартаментът, в който се е случил инцидентът. Освен тях, там е била и майката на починалия.

„До настъпването на инцидента починалият американски гражданин е влязъл в банята, след което е излязъл и без никаква видима причина е скочил през прозореца на апартамента. По същото време отдолу е минавала възрастна двойка и той е паднал върху другия починал български гражданин“, обясни Илиев.

До пристигането на екип на Спешна помощ и двамата са били живи, но след транспортирането им до Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич първо е издъхнал възрастният мъж, а след това – около три часа след инцидента, и американецът, допълни той.

В болницата чуждестранният гражданин е споделил на разследващия полицай, че страда от психично разстройство, че се лекува от осем години и преди инцидента е гледал телевизия. След това не помнел нищо. 

Досъдебното производство е докладвано на Районна прокуратура – Добрич, определен е наблюдаващ прокурор. Текстът от Наказателния кодекс, по който образувано, е за причиняване на смърт по непредпазливост. Паралелно се извършват и процесуално-следствени действия за събиране на доказателства за евентуално склоняване към самоубийство на друго лице.

Назначени са съдебно-медицински експертизи за установяване причините, довели до смъртта на двамата мъже. Съпругата на 73-годишния българин е невредима. Тя и дъщеря ѝ са разпитани. Днес ще бъдат разпитани братът и майката на починалия американец.