Тежка година за пчеларите
Тежка година за пчеларите / pcheladobrich.com

Тежка ще бъде 2016 г. за пчеларите в Добруджа. Това се дължи на влажната и студена пролет. Няма почти никакъв добив от рапица и акация, тъй като растенията са прецъфтели без да могат пчелите да събират прашец от тях поради валежи и ниски температури. Това съобщи в ефира на Дарик Стойчо Стойчев - областен координатор на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз" и председател на Сдружение „Пчела" - Добрич.

Главните паши през годината са от рапица, акация, липа и слънчоглед, уточни той. Досега никой не е добил промишлено количество и пчеларите разчитат само на последната и то при хубаво време. Въпреки това добивът няма как да бъде колкото този от други години, може да достигне едва до около 50% заради нереализирания пролетта. Ако и при цъфтежа на слънчогледа вали, годината ще бъде нулева и хората със семеен бизнес пчеларство ще бъдат заплашени от недоимък.

Стопаните не са спирали да хранят пчелите, защото няма паша, каза Стойчев. Затова много от тях ще имат нужда от подпомагане от държавата. От Сдружение „Пчела" вече са подготвили документи за кандидатстване по мярката „Де минимис".

Друг проблем за производителите е нелоялното поведение на търговците, които смесват нашия мед, известен с добрите си качества, с китайски, след което го пласират на германския пазар. Има случаи и на върнати количества. Освен това м.г. изкупната цена е паднала до 4 лева, което е накарало много стопани да задържат част от произведеното.

Според Стойчев има ефект от мерките, които се вземат да се информират пчеларите при третирането на посевите с препарати от земеделците, но все още проблеми има. Най-добре би било да се пръскат полетата нощем, както е например във Франция, но нашите управляващи нямат воля да въведат такива правила. Пчеларите смятат, че е по-добре за предупреждаването за третиране, което се прави задължително според закона, да имат грижа лично арендаторите, а не кметовете на селата.

103-ма членове има добричкото дружество и радостното е, че 90% от тях са млади хора, съобщи още Стойчев. През 2016-а се навършват 70 години от основаването на Сдружение „Пчела".