Тази вечер ще четем на открито
Тази вечер ще четем на открито / Дарик Добрич

За първа година Добрич ще се включи в европейската Нощ на литературата, която се провежда на 13 май. Страната ни участва в инициативата за четвърти пореден път. В 11 български града от 18.00 до 22.00 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 г.

В Добрич ще се чете на открито на три места - пред паметника на Светите братя Кирил и Методий; в градинката пред храм „Свети Георги" и пред сградата на музея в градския парк.
Пред паметника четци ще бъдат кметът Детелина Николова, Весела Панчева - директор на СОУ „Димитър Талев" и д-р Митко Георгиев - специалист по ортопедия и травматология - те ще представят поетите Валентин Дишев, Людмила Миндова и Яница Радева, предложени от сдружение „София Поетики". Пред храма ще четат Неделчо Недев - директор на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски", Весела Василева и Илияна Стойчева - ученички от 11 д клас на Езикова гимназия „Гео Милев" - отличници и носители на награди - те ще представят романа на Милен Русков - „Възвишение". В парка ще бъдат поетесата Петранка Божкова, Васил Манев и Деница Бинева - също ученици от 11 клас на Езикова гимназия - заели 1-во и 2-ро място на Областен кръг на олимпиадата по БЕЛ, носители на награди от конкурси - те ще представят откъс от пиесата на Петер Хандке „Хубавите дни от Аранхуес", предложен от Австрийското посолство в България.

Във всяко „читателско гнездо" на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18.00 часа. За събитието ще бъдат издадени специални брошури, в които всеки ще може да получи печат от отделните места. Събралият всички печати ще има възможност да се включи в томбола. Инициативата продължава до 22.00 ч.

Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове.