/ Дарик Добрич
Административен съд Добрич излезе с решения по две дела, образувани по жалба на областния управител Красимир Кирилов срещу решения на Общинските съвети в  Добрич и Балчик, с които се правят промени в Наредбите за определяне размера на местни данъци и такси.

Кирилов върна за повторно разглеждане решението, с което Общински съвет Добрич приема Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Добрич и след като то не бе преразгледано в последващо заседание, бе оспорено по съдебен път. Жалба в съда бе подадена и срещу решение от 21 февруари 2019 г., с което Общински съвет Балчик препотвърди свое решение за промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси. И двете решения касаят промени в размера на налога за моторни превозни средства.

На своята интернет страница Административен съд Добрич публикува решенията по съдебните дела, от които става ясно, че и в двата случая има нарушение от страна на Общинските съвети, които не са спазили изискванията на Закона за нормативните актове.

В решението си по делото срещу Общински съвет град Добрич съдът посочва, че липсва икономическа обосновка и липсват конкретни мотиви, с които заинтересованите лица на територията на Община град Добрич биха могли да участват в консултации.

Преценено е и, че не е налице реално участие на гражданите, съгласно Закона за нормативните актове, което е нарушение на принципа за публичност и откритост.

Административен съд посочва, че и в Балчик не са спазени изискванията на ЗНА в частта, касаеща размера на данъка за превозните средства. По отношение на налога за недвижими имоти, в мотивите си съдът посочва, че е „налице просто пренаписване на Закона за местни данъци и такси“. И тук е установено, че не е налице реално участие на гражданите в обсъждане на проекта.

Решенията по двете дела подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.