Съдът оправда председател на земеделска кооперация за смърт при трудова злополука
Съдът оправда председател на земеделска кооперация за смърт при трудова злополука / Дарик Добрич

Окръжен съд - Добрич оправда 59-годишния Иван Й. Иванов от Шабла за смърт при трудова злополука. Той бе обвинен, че на 1 октомври 2010 година, в землището на с.Езерец, общ.Шабла, е причинил смъртта 54-годишен мъж поради немарливо изпълнение на служебните задължения. Иванов не провел начални инструктажи при постъпване на работа в кооперацията на пострадалия и на работник - свидетел по делото.

На 1.10.2010 година в село Езерец, 54-годишен механизатор с инициали Е.К. от Шабла загина при трудова злополука. Загиналият е бил тракторист в земеделската кооперация в село Тюленово. При зареждане на прикачна машина към трактор, механизаторът е бил затиснат от колело на челен товарач към колелата на машината за разпръскване на тор. Пострадалият е бил откаран в ОАРИЛ на добричката болница, но въпреки оказаната медицинска помощ е починал от нараняванията си.

При проверката е установено, че са били нарушени правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, като не е бил проведен инструктаж за зареждане на машина с препарати за подхранване на почвата.

Адвокатът на подсъдимия пледира той да не носи наказателна отговорност, тъй като не е знаел, че трябва да има придобита способност за товаро-разтоварни дейности, за да прави инструктажи. Защитникът смята, че работниците не са спазили дадените им за работния ден инструкции. Той поиска Иван Иванов да бъде оправдан, а искът на гражданските ищци от 300 000 лева - отхвърлен.

В обясненията си пред съдебния състав, подсъдимият не се призна за виновен и обясни, че всяка сутрин е правел инструктаж на работниците и всички били запознати с правилата за безопасни условия на труд. В книгата за инструктаж обаче, липсвала графа за подписите им, затова не били събирани.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.