Строителството на жилищни сгради се свива още повече
Строителството на жилищни сгради се свива още повече / Дарик Добрич

Разрешителни за строителство на 14 сгради с 21 жилища в тях са издадени в Добричко през първото тримесечие на 2012 г., съобщават от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/. Местните администрации в областта са издали разрешителни за строеж на 40 други сгради с разгъната площ 14 440 кв.м, както и на 4 административни сгради.

Започнато е строителството на 4 жилищни сгради с 1 035 кв.м разгъната площ, 4 административни - общо 529 кв.м и на 10 други сгради - с 3 187 кв.м площ.

Със 73% са намалели поисканите разрешителни за строителство на жилищни сгради спрямо предходното тримесечие, отбелязват статистиците. В сравнение с първото тримесечие на миналата година, разрешителните са намалели с 66%, а жилищата в тях - с 58%. При другите видове сгради има нарастване с повече от 5%. Регистрира се спад и при разгънатата площ - при жилищните с 60%, а при другите сгради - с 8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Пловдив, Варна, Бургас и в столицата. Добрич е на 18-о място по този показател и на 15-о по брой започнати постройки. През първото тримесечие на годината в страната е започнал строежът на 382 жилищни сгради, на 17 административни сгради или офиси и на 394 други сгради.