Спряна е продажбата на сладолед в училищата на Добрич
Спряна е продажбата на сладолед в училищата на Добрич / Десислава Първанова, личен архив

Продажбата на сладолед в училищата на Добрич вече е преустановена, съобщи директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Розалина Брайкова.

Дарик припомня, че с разрешение на предходния Общински съвет и след проведен търг в 6 училища в града бяха поставени автомати за сладолед. Това предизвика недоволството на родители, които подадоха сигнали до различи институции, между които и Министерството на здравеопазването.

В отговор на жалбите миналата седмица  зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски излезе със становище, че Областната дирекция по безопасност на храните трябва да предприеме действия по спиране продажбата на сладолед на територията на училищата в Добрич.

Вписмо от министерството се посочваше, че продуктът "сладолед" не отговаря на Наредба номер 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата и учениците. Според Наредбата в детските и учебни заведения трябва да се предлагат само храни с краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Не се разрешава предлагането на храни, съдържащи мазнини извън посочените. Продуктът сладолед не отговаря на изискванията, тъй като съдържа кокосово и палмово масло.

Писмото на зам.-министър Персенски все още не е получено в ОДБХ, но заради оповестената информация в медиите и получени запитвания от родители от инспекцията са започнали проверка по учебните заведения, обясни д-р Брайкова. Установено е, че  фирмата-доставчик още миналата седмица сама е преустановила продажбата на сладолед. Д-р Брайкова допълни, че във всички учебни заведения се провежда регулярна проверка за изпълнение на изискванията на Наредба 9.