Спират тролеите в Добрич догодина
Спират тролеите в Добрич догодина / Дарик Добрич
Спират тролеите в Добрич догодина
65591
Спират тролеите в Добрич догодина
  • Спират тролеите в Добрич догодина

От 1 юли 2014 г. в Добрич няма да се движат тролейбуси. Това е записано в новата транспортна схема на града, която днес бе утвърдена от общинските съветници. Дотогава, с промени в настоящата схема, тролейбусните линии с номера 111 и 176 ще се обслужват в неделните дни от автобуси.

Промяната е продуктувана от липса на тролейбусни шофьори в общинското предприятие, което извършва дейността, за което сигнализира неговият управител Митко Митев. След 1 януари т.г. са отпаднали петима водачи с нужната категория и наличните сега са 16 души, което прави невъзможно изпълнението на договора с общината за превоз по всички линии, посочва Митев. Тази промяна е одобрена от работна комисия към местния парламент, сформирана в началото на този месец. Съветниците решиха тя да продължи работа до края на октомври т.г.

Новата транспортна схема е изготвена от екип специалисти на "Институт за транспортни изследвания" София с ръководител Тодор Анастасов. Тя е част от прединвестиционно проучване за системата на градския транспорт, посочи и в залата зам.-кметът Надежда Петкова. То се реализира по проект "Бъдеще за Добрич" на ОП "Регионално развитие". За да се изготви схемата бе проведена анкетна кампания сред пътуващи, дискусии с граждани, превозвачи и служители в предприятия в индустриалната зона.

Освен спирането на превоза с тролеи, схемата предвижда промени в линии в полза на живеещите в Рилските блокове, създаване на спирка до хипермаркетите на изхода за Албена, по-добра информационна система за разписанията и др.

Чуйте в аудиото от Тодор Анастасов още за промените в схемата, както и как премина дискусията в залата на Общинския съвет, в която се включиха Владимир Калчев от БСП, Надежда Петкова и Галин Господинов от ГЕРБ.