Спасиха екипаж на кораб край Дуранкулак, плавателният съд потъва
Спасиха екипаж на кораб край Дуранкулак, плавателният съд потъва / maritime.bg

Кораб с 11-членен екипаж е бил спасен тази сутрин във водите на Черно море, недалече от Дуранкулак, съобщават от пресцентъра на варненската полиция.

Сигналът за претърпял повреда морски съд е получен рано сутринта, към 5.50 ч., в оперативния център към РДГП-Бургас. Корабът плавал в посока от Румъния за Турция, когато членовете на екипажа установили, че съдът опасно се накланя.

След взаимодействие между Черноморския граничен контролно-информационен център, РДГП-Бургас и Морския спасителен център - Варна, е определен координиращ граничен патрулен кораб.

Осъществено е прекачването със спасителни лодки на екипажа от 11 души - петима грузинци, петима турци и индиец на борда на друг морски съд, плавал недалече. Акцията е приключила успешно към 6.50 ч. Здравословното състояние на спасения екипаж е добро.

Предстои експерти от „Морска администрация” да установят техническото състояние и причините за аварията на повредения кораб. Около 15.30 ч. на Морска гара Варна се очаква да пристигне гранично-полицейският кораб, координирал спасителната акция.

Корабът ELLAND (IMO: 8111788), чийто екипаж беше спасен, е започнал да потъва, съобщава сайтът Maritime.bg. По непотвърдена информация на борда му има около 10 тона гориво.

Изобщо не е била започвана буксировка, поради съображения за сигурност. EPIRB-ът на ELLAND се е активирал. Корабът е легнал на борд.

Българският кораб за борба с нефтени разливи ENTERPRISE е в готовност. Българските служби вече са заявили сателитни снимки по системата за мониторинг CleanSeaNet, научи Maritime.bg. Ако бъде забелязан разлив, кораб ENTERPRISE ще бъде изпратен към Дуранкулак.

В момента ELLAND е закотвен във води с дълбочина около 50 метра на 7 nm от българския бряг, край село Дуранкулак.

В района все още се намират катерите на ИА “Морска администрация” и Гранична полиция, както и влекач “ЕЛИЦА” на “Бон Марин Интернешънъл” АД.

Корабът плава под флага на Сейнт Китс и Невис. Капитанът на плавателния съд, построен през 1988 година, е гражданин на Република Турция.

Спасиха екипаж на кораб край Дуранкулак, плавателният съд потъва
netinfo