Скулпторът Христо Илиев няма да работи по паметника на Пламен Горанов
Скулпторът Христо Илиев няма да работи по паметника на Пламен Горанов / Дарик Добрич

Не планирам да участвам в създаването на паметник на Пламен Горанов в Добрич, каза за Дарик скулпторът Христо Илиев, чието име бе замесено от протестиращи в проекта. Той пожела да отговори от ефира на радиото на Мария Господинова, която на протеста в неделя съобщи, че двамата с Илиев работят в екип по паметника.

Скулпторът съобщи, че никой досега не е разговарял с него по тази идея и е научил за намерението от медиите. Няма такъв проект, каза той, защото това означава да има изготвен гипсов модел на статуята, а засега виждам, че има само една идея. Илиев бе категоричен, че дори организаторите да се свържат с него, няма да се включи, защото идеята не го привлича, а и работи в бронз и шамот, а не с камък. Негово дело е паметникът на Фьодор Достоевски в Добрич. Относно Мария Господинова, той коментира само, че я познава отпреди десетки години, когато са били заедно в екип, работещ по друг паметник, в който тя е била изпълнител каменоделец.

От организаторите на протеста в Добрич съобщиха, че планират паметникът на Пламен Горанов да бъде в цял ръст, изработен от камък, с една ръка стисната в юмрук и с факел в другата. Искат да се постави пред сградата на общината. Помолен като художник да коментира идеята за паметника, Христо Илиев изказа неодобрение, заради спорността на посланието, което се отправя с един такъв монумент. За нас, по-възрастните, които знаем кой е той и какво е сторил, това ще бъде жест с един знак, но какво ще кажем на едно 12-годишно дете, ако попита кой е този човек, попита реторично художникът. Той повдигна и въпроса защо Мария Господинова казва, че паметникът ще се изгражда безвъзмездно, а се обявява, че ще има дарителска сметка в негова полза.

Междувременно Пепа Рашева от координационния център на протестите информира за Дарик, че продължава работата по проекта за паметник на Пламен Горанов, който се самозапали пред община Варна в знак на протест срещу управлението на кмета на 20 февруари т.г. и почина на 3 март. Младият мъж е живял и работил в последните 4 години в Добрич, с града го свързват много приятелства.