Ще четат Дора Габе на 11 езика
Ще четат Дора Габе на 11 езика / Дарик Добрич

Маратон на четенето ще се проведе от 9.00 ч. във Висше училище Международен колеж, съобщават оттам. През тази година той е посветен на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април и на 125-годишнината от рождението на Дора Габе. Насловът на маратона е „Докоснатата Дора Габе". Събитието е организирано с партньорството на Регионален исторически музей, Читалище „Йордан Йовков", Регионална библиотека „Дора Габе", Читалище „Дора Габе" с. Дъбовик и Художествена галерия - Добрич.

Студенти, преподаватели и служители на колежа, ученици и учители от гимназия „Райко Цончев", както и много граждани ще четат произведения на Дора Габе на 11 езика, публикувани в издания на български, френски, руски, немски, чешки, полски, румънски, турски, украински, английски и гръцки, предоставени от колекциите на културните институти.

Чуждестранните студенти от 17 националности на ВУМК ще направят стена с превод на своя роден език на стихотворенията на поетесата. Участниците ще видят и мултимедийната презентация „В света на Дора Габе", изготвена от екипа на библиотеката. В следобедните часове в маратона ще се включат студенти, преподаватели и служители от 6 националности на Кулинарна академия.