Кой ще получава безплатни карти за транспорт?
Кой ще получава безплатни карти за транспорт? / netinfo
Депутатът Даниела Димитрова и зам.-областният управител Красимир Николов се ангажираха със съдействие за преразглеждане на решение на Общинския съвет на Добрич. То се отнася до ползването от хора с увреждания на безплатни карти за градския транспорт.

На сесията на местния парламент в края на ноември бе прието карти да получават само хора с намалена работоспособност над 70%.

Безплатни карти за градския транспорт ще получават хора с намалена трудоспособност над 70%

Димитрова и Николов се срещнаха с членовете на сдружението на инвалидите „Надежда“. Те гостуваха на неправителствената организация по повод неотдавнашния Световен ден на инвалидите.

Председателят на сдружение „Надежда“ Олег Темелков и членовете на организацията алармираха, че взетото решение от безплатни карти за градския транспорт да се ползват само лицата с над 70% намалена работоспособност е крайно несправедливо. То лишава от тази социална придобивка хората с увреждания между 50 и 70 %, голяма част от които всеки ден имат нужда от транспорт, за да отидат на работа. Сред тях са и хора, чиито увреждания са именно на опорно-двигателния апарат.

„Смятаме, че именно този контингент от работещи хора с увреждания имат най-голяма необходимост от карти за безплатен транспорт, тъй като те ще ги използват най-рационално и ежедневно“, се казва в жалбата, която от сдружение „Надежда“ и Териториалната организация на глухите в Добрич изпратиха до Общинския съвет.

Даниела Димитрова съобщи, че след проведена през миналата седмица с членовете на сдружение „ХобиСклуб“ е поела ангажимент да съдейства за преразглеждане на решението. По предложение на председателя на Общинския съвет Иво Пенчев то вече е включено в дневния ред за предстоящото заседание на Общинския съвет, като се предвижда правоимащи да бъдат и лицата с над 50 на сто намалена работоспособност и техните придружители, ако имат право на такива.