Село Гурково приюти избягал от войната в Украйна бесарабски българин
Село Гурково приюти избягал от войната в Украйна бесарабски българин / mirela.bg
Село Гурково приюти избягал от войната в Украйна бесарабски българин
78220
Село Гурково приюти избягал от войната в Украйна бесарабски българин
  • Село Гурково приюти избягал от войната в Украйна бесарабски българин

31-годишният украинец с български корени Виталий Дрозда е пристигнал на 21 февруари в балчишкото село Гурково, съобщи кметът Тодор Георгиев. Жителите на селото обявиха миналата седмица, че са готови да приемат бесарабски българи, застрашени от войната в Украйна, които желаят да се установят в България.

„Дрозда е отказал да приеме мобилизационна повиквателна и е тръгнал за България, като е пътувал 38 часа с влак и автобус. Във Варна е посрещнат от представители на Асоциацията на българите по света. Засега го настанихме в къщата на наш съселянин”, разказа пред Дарик Тодор Георгиев.

Украинецът е от град Запорожие, семеен е, с едно дете. Заявил е, че няма намерения да се връща в Украйна и че се надява възможно най-бързо семейството му също да пристигне в България. В момента се уреждат документите му за временно пребиваване в страната.

В специално обръщение към сдружения на бесарабски българи, жителите на Гурково изразиха готовност да приемат хора в беда с български корени от размирните райони на Украйна. Чуйте повече от кмета Тодор Георгиев в прикачения файл.