/ netinfo
Училищата в Добрич са с по-добри резултати от тези в малките градове и селата, сочи анализът
За първи път Природо-математическа гимназия Добрич води в класацията за успеха на изпита НВО за 7 клас по БЕЛ в Добричка област. Училището има среден брой точки 67.11 от двата модула, съобщи в ефира на Дарик ст.експертът по предмета в Регионалното управление на образованието Жанина Тотева.

На второ място по успеваемост са учениците на СУ „П. Р. Славейков“ с 64.70 точки; следвани традиционно от ОУ „Хан Аспарух“ с 63.28. На четвърто място се подреждат Частно училище „Леонардо да Винчи“ с 56 точки, на пето - СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с 55.93. Тотева е направила и две отделни класации за различните по брой ученици училища, защото сравняването иначе е непредставително. Тя е отделила учебните заведения с по-малко от 20 явили се на НВО седмокласници.
 
Училищата от областния град се представят значително по-добре от тези в малките населени места и селата, коментира експертът. На по-предни позиции в класацията са училищата от Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Тервел, както и от две села – Житница и Ведрина. Това, според Тотева, се дължи най-вече на присъствието на конкретен добър педагог, както и на целенасочена работа с децата. В дъното на списъка по успеваемост са училищата в Крушари, Белгун, Орляк и Спасово, с които ще се работи тепърва за подобряване на резултатите. Там има между 50 и 100% двойки.
 
Тази година на изпита при седмокласниците няма ученици с максимален брой точки – 100, от двата модула. С над 90 точки са три деца от СУ „П. Р. Славейков“, и по едно от ПМГ и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Средният резултат за региона е 30.11 при 32.6 за страната за първия модул, а за двата – 41.67 при 51.98 в национален план.

Според Тотева, най-сложна за учениците на изпита НВО се е оказала работата по текста в първия модул. Липсват отговори на много от отворените въпроси. Нейното мнение е, че учениците, които четат литература и се отнасят сериозно, са се справили.

Всички проблеми, които се отчитат от изпита ще бъдат обсъдени на предстояща среща с педагогическия персонал, за да се обърне внимание при подготовката. Догодина изпитът в седми клас ще бъде по-различен, заради новата програма, по която учат децата, но ще се запази моделът на тест и текст.
 
Резултатите на НВО по математика в област Добрич са малко по-добри от миналогодишните, отчете експертът по предмета Татяна Няголова. Най-добър е успехът на община Добрич (27.67 точки), следвана от Добричка (23.27), Каварна (21.75) и Балчик (20.53). Първенци сред училищата са ПМГ „Иван Вазов“ с 42.65 точки; ОУ „Хр. Ботев Добрич – 40.04; СУ „П. Р. Славейков“ – 39.92; и ОУ „Хан Аспарух“ – 39.63.
Пет ученици са с максимален брой точки (65) – двама от ПМГ, и по един от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“; ОУ „Хр. Ботев“ и СУ „П. Р. Славейков“.

Увеличен е броят на отличните оценки и намален на слабите за първи модул, отчитат от РУО. 4% от учениците имат отлична оценка, 17% - много добра, 28% - добра, 25% - средна и 26% - слаба.
 
При първия модул учениците са били затруднени при изчисляването на стойността на израз, задачи за движение, разлагане на множители чрез групиране, прилагане на теорема за сбора на ъглите в триъгълник.
При втория модул, който не е задължителен, само половината са успели да пресметнат процент от число и малка част прилагат знания за пропорция.
 
И при двата изпита – БЕЛ и Математика, се наблюдава засилен интерес към втория модул, но не винаги учениците изпълняват задачите. Понякога просто чуват условието, след което предават празни листи, коментират още експертите.

От днес седмокласниците ще получават служебните си бележки с резултатите от националните външни оценявания от училищата, в които се обучават. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. От 20 до 26 юни седмокласниците ще подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените, средните училища и в профилираните гимназии.

Кандидатстването и тази година след седми клас ще бъде чрез електронната система на МОН или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първото класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.

Балообразуването за отделните училища е различно и се формира от резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика, както и от приравнените в точки оценки от свидетелството за основно образование по предмети, определени от съответните училища.

Списъците с приетите на първо класиране седмокласници ще бъдат обявени до 3 юли. Записването на учениците в новите им училища или подаването на заявления за участие във второто класиране е в периода 4-6 юли, информират от МОН.