Седем датчика събират данни за трафика в Добрич
Седем датчика събират данни за трафика в Добрич / Дарик Добрич

Стратегия за подобряване на мобилността в областите Добрич и Констанца се разработва по трансграничния проект SMART, реализиращ се от общината и Областен съвет Констанца. Проучването на трафика се прави от Институт за транспортни изследвания ЕООД. Идеята е да се акцентира върху велосипедите, електромобилите, трансграничните връзки и градския транспорт, съобщи по време на презентация на проекта пред медиите Тодор Анастасов от фирмата.

За по-прецизния анализ на трафика и изграждането на елементи от бъдещата инфраструктура, в Добрич са поставени 7 датчика от най-ново поколение - на пазара от няколко години. Те регистрират блутут устройствата в автомобилите. По този начин при засичането на данните между две кръстовища например, се установява максимално прецизно средната скорост, обясни Анастасов. Устройствата са монтирани във вътрешния кръг на движение в града, който изнася основния трафик и обществения транспорт.

Данните от датчиците се изпращат он-лайн във виртуален контрол център. Досега те са показали, че скоростта на движение спада след 20.00 ч., както и че в Добрич няма засечени автомобили с блутут между 00.00 и 04.00 ч.. Този модел устройства засичат дори произхода на колите и дават картина за маршрутите им, което иначе се осъществява извънредно трудно и с помощта на полицията и анкети, каза още Анастасов. След проучвателните дейности, фирмата ще даде на община Добрич препоръки и насоки за решаване на транспортните проблеми.

Проектът SMART - "Устойчивост, мобилност, достъпност в Трансграничен регион Констанца - Добрич - Транспортна инфраструктура" се реализира в рамките на 25 месеца - от юли 2011 до август 2013 г.. Финансиран е по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013 и е на стойност 7 834 096 евро, от които 4 508 616 евро са за община Добрич. Собственият й принос е 114 518 евро. По проекта ще бъдат реновирани три пътни отсечки в Добрич с обща дължина 6 783 метра - части от бул."25 септември", ул."Поп Богомил" и ул."Калиакра". Те се намират в индустриалната зона и са с трансгранично значение. В Областна администрация Констанца е предвидено закупуване на 19 специализирани превозни средства и оборудване за интервенция и контрол на трафика.

Кметът и зам.-кметът на Добрич заедно с официалните гости по време на презентацията - Весела Шаранкова; Надежда Петкова, Детелина Николова, Тодор Анастасов и Ивелина Стратева /отляво надясно/