/ Веселин Максимов
От тази неделя, 31 март, преместваме стрелките на часовниците с един час напред. Това автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите, напомнят от Енерго-про. Вместо от 22:00 до 6:00 ч., както е през зимата, тя се променя на диапазона 23:00 - 7:00 ч.

Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките, съветват от електроразпределителното дружество и напомнят, че съвременните електроуреди предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

Сред другите съвет, които ще ни помогнат да пестим енергия, според Енерго-про, са: да поставяме хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди; при готвене да използваме котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда и да съобразяваме удълженото отдаване на топлина няколко минути след изключването му.

Същото важи и за фурната, която може да се изключи десетина минути преди готовността на ястието и да не се отваря без нужда. Още специалистите съветват да използваме пералнята и съдомиялната напълно заредени, а при намалено замърсяване - с екологични програми.