/ ThinkStock/Getty Images
ЕП подкрепи прекратяването на смяната на часовото време
101117
ЕП подкрепи прекратяването на смяната на часовото време
  • ЕП подкрепи прекратяването на смяната на часовото време
Ще ни се наложи да въртим стрелките на часовниците още няколко пъти, включително и в края на тази седмица. Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 година, а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.

От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника
 
До 1 април 2020 година страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.
 
Смяна на часа

⏰ Евродепутатите гласуваха за спиране на практиката за смяна на времето с един час през пролетта и есента. Държавите от ЕС, които ще решат да запазят лятното си часово време, трябва да сменят часовниците си за последен път в последната неделя на март 2021 г.: http://epfacebook.eu/qgKa

Публикувахте от Европейски парламент в България в Вторник, 26 март 2019 г.
„Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 година. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври същата година“, обясни евродепутатът Момчил Неков, докладчик по темата в Комисията по земеделие.

48% от българите искат да остане зимното часово време

Евродепутатите искат страните от ЕС и Европейската комисия да координират решенията, за да се гарантира, че установяването на лятно часово време в някои страни и на зимно часово време в други, няма да възпрепятства функционирането на единния пазар. 

Евродепутат: Ако България избере лятното часово време, ще загуби конкурентоспособност
 
В случай че Европейската комисия прецени, че предвиденият режим за часовото време може значително и постоянно да възпрепятства функционирането на единния пазар, може да отложи датата на прилагане на директивата с максимум 12 месеца, гласи приетият текст. Той е позицията на Европарламента за преговорите с министрите на ЕС за окончателните правила.

Зимно или лятно часово време - кое, как и на какво влияе?

През септември миналата година ЕК предложи да се сложи край на преместването на стрелките, след като допитване на територията на блока показа, че по-голяма част от гражданите подкрепят идеята. В анкетата участие взеха 4,6 милиона души, като 84% от тях са против смяната на часовото време.
 
Но докато държавите членки решават кое време ще използват и се синхронизират помежду си, продължаваме да въртим стрелките. Така че не забравяйте тази неделя, 31 март през нощта трябва да преместите часовника с час напред, за да влезем в лятното часово време и да се будим с час по-рано.
БТА