/ Thinkstockphotos
48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на „Екзакта Рисърч груп”.

20%, предимно млади хора, са заявили, че нямат мнение по въпроса. За зимното часово време се обявяват хората над 59 години и живеещите в провинцията. Лятното часово време се предпочита от жителите на столицата и хората с висше образование. 

Решенията за смяна на часовото време трябва „да се вслушат“ в науката

Във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно, от социологическата агенция са провели допитване между 1 000 пълнолетни българи в 92 населени места.

ThinkStock/Getty Images

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?

Изследването е направено в периода 28 септември -5 октомври. Позициите на българите кое време да изберем са близки като проценти, почти по равно и все пак с лек превес в полза на зимното часово време.

Данните от изследването показват също какъв тип хора застават зад двете различни мнения.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата

На 11 октомври в 17.30 часа приключи и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време. То се провеждаше онлайн на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет.