РЗИ с инициативи за Международния ден без тютюнопушене
РЗИ с инициативи за Международния ден без тютюнопушене / Дарик Добрич

21 ноември е Международен ден без тютюнопушене. През целия месец Регионална здравна инспекция - Добрич организира дискусии, дебати, беседи, демонстрации, разпространение на информационни материали за вредата от тютюнопушенето, съобщават оттам. Днес ще се проведе изнесен консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене и информационна кампания в ПГТО „Дочо Михайлов" Тервел. Там ще се направи измерване на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух на пасивни и активни пушачи; индивидуални консултации; и дискусия на тема: „Въздействие на тютюна върху нервната система и психиката. Пушенето - мит и реалност".

В РЗИ работи "Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене", припомнят оттам. През 2012 г. в него e оказана консултативна помощ на 431 човека на възраст от 13 до 65 години, сред които преобладават интензивните жени пушачи (пушещи от 11 до 20 цигари дневно).
Повече от половината консултирани пушачи са правили неуспешни опити да се откажат от тютюнопушенето, като причините най-често са били социално-психологически, сред които безработица, ниско заплащане, семейни проблеми, коментират специалистите. На 420 души е направено замерване на издишан въздух с апарат Smokerlyzer, резултатите от което са, че по-голямата част от тях - 78% са с профил - редовен пушач, а 9% - с никотинова зависимост - 9,76%.

Кабинетът предлага индивидуални консултации на желаещите да откажат цигарите; поведенческо консултиране за справяне със зависимостта; определяне на индивидуална комплексна програма и групови консултации на организирани колективи.