Румънски търговци купуват добруджанско жито на безценица
Румънски търговци купуват добруджанско жито на безценица / netinfo
Румънски търговци купуват добруджанско жито на безценица
20499
Румънски търговци купуват добруджанско жито на безценица
  • Румънски търговци купуват добруджанско жито на безценица

Румънски търговци предлагат в Добричко на зелено сделки за пшеница на смешно ниски цени, оплакаха се производители. Бизнесмените от северната ни съседка давали по 160-170 лева за тон, което не покрива разходите на фермерите. Някои от земеделците обаче продавали и така калкулирали загуби, защото забавените субсидии и невъзможността да обслужват кредитите си към банките ги принуждавали да правят това.

Стартова цена от 260-275 лева за тон от новата реколта прогнозира арендаторът Кирил Жендов. Така беше и миналото лято. Очаква се към края на годината житото да се търгува по около 300 лв./тон.

Заради засушаването тази година средният добив за страната ще бъде 300 - 310 кг./дка - с около 20% по-нисък от миналата година, каза зам.директорът на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево Николай Ценов. В Добруджа обаче добивите ще са с 50-80 кг/дка отгоре, защото тук положението не е чак толкова лошо, в сравнение с други региони. В Разградско например се очаква до 50% спад, при 30-40% средно за страната - тази по-черна прогноза направи ексземеделският министър Венцислав Върбанов.

Заради сушата жътвата на пшеницата ще стартира със 7-10 дни по-рано от обичайното. Високите температури и липсата на влага ще вдигнат качеството на зърното и то ще бъде доста по-високо от миналата година.

Царевичните посеви обаче са застрашени. Ако сушата продължи, а прогнозите са такива, реколтата от тази култура може да пропадне, жалваха се фермери.

В прикачения файл чуйте Николай Ценов: