Росен Карадимов: БСП би ГЕРБ в Добричка област с 5 на 1
Росен Карадимов: БСП би ГЕРБ в Добричка област с 5 на 1 / Дарик Добрич

БСП е в изключително добра кондиция в Добричка област, отчете областният лидер на партията Росен Карадимов. Анализ на изборните резултати е бил направен на днешното разширено заседание на Областния съвет на БСП с участието на новоизбраните кметове и общински съветници, информира Карадимов. Той припомни, че червени кметове поеха управлението в пет от осемте общини на Добричка област –  Добричка, Ген.Тошево, Каварна, Балчик и Тервел. Партията спечели изборите и в 49 от селата на областта.

„Това е може би най-добрия резултат на БСП в страната. От една страна е задоволството и удовлетворението от свършената работа, от друга страна е незадоволителното представяне на левицата в България. Това между другото показва, че когато имаш силни политически послания, успееш да идентифицираш хората, които са правилните носители на тези послания и  консолидираш енергията в местните структури, резултатът може да е налице независимо от националната кампания и резултат. По отношение на основния ни противник ГЕРБ със задоволство отчитам, че те взеха само една община в Добричка област – Шабла, като конюнктурата там беше такава, че това спечелване стана възможно благодарение и на подкрепата на ключови фигури на БСП” – коментира  Росен Карадимов.

Той определи предизборната кампания в Добрич като много тежка. „ Нашият анализ в началото на кампанията, че в Добрич моделът е изчерпан се оказа верен. Само че той се провали в две обстоятелства – ниска избирателна активност и насочване на предпочитанията в една посока, която на фона на тази ниска избирателна активност все пак гласувалите счетоха, че е по-правилната за града. Основната ни цел за Добрич обаче е постигната – ГЕРБ нямат абсолютно мнозинство в Общинския съвет. По наша информация се формира една импровизирана коалиция, но анализът показва, че тя няма да бъде трайна и няма да издържи дълго. Конфигурациите в управлението на града и в Общинския съвет тепърва ще ферментират и тепърва там предстоят сериозни трусове” – прогнозира областният лидер на БСП.

Според него  добрият резултат на БСП в Добричка област се дължи на факта, че местните структури са имали  пълната автономия около номинациите и утвърждаването на кандидатурите и липсата на намеса от страна на централното ръководство. „Смятам, че това беше ключов момент, който позволи след това да бъдат консолидирани и интересите, и фигурите, които могат да ги олицетворяват. Това акумулира много голяма енергия, която на повърхността не може да бъде видима, но която е класическа при местни избори. Ключът към успеха при местни избори е да можеш да консолидираш различните хора, структури, да минимизираш вътрешните напрежения и да позволиш тази енергия да се канализира към самата изборна кампания и резултата от тази кампания. Мисля, че успяхме да го направим и затова Добруджа стои като оазис по отношение на левицата на картата на цялата страна.  Това е само едно добро начало. Базата е добра, доволни сме от резултата, горди сме от успеха и има какво да кажем и при националния анализ на резултата от изборите” – обобщи Росен Карадимов.

Резултатите от местните избори в добричка област коментира и народният представител проф.Светла Бъчварова.  „Може би щяхме да имаме много по-добро представителство в общинските съвети, ако не беше разслоението в ляво и съответно конкуренцията, която имахме на много места от леви партии. Всички наши представители успяха да консолидират около себе си актива, огромна работа беше свършена от местните структури и мисля, че това е в основата на нашия успех. Това, което ние предлагаме като политики се възприемаше от хората, от тук нататък предстои трудното – всеки един от нашите кметове трябва да направи необходимото да изпълнява ангажиментите си, свързани с европейски фондове и работни места. За мен по-важно е как занапред ще се реализира това, което направихме по време на изборите, за да бъдат устойчиви резултатите, постигнати в област Добрич” – подчерта депутатът.

Според  председателя на БСП в община Добрич и кандидат за кмет на червените Мая Димитрова, основната задача пред актива е била изпълнена – ГЕРБ няма мнозинство в Общинския съвет. Тя декларира готовност от страна на общинските съветници на БСП да работят в името и интересите на добричлии. Димитрова апелира и към останалите общински съветници: „ Когато правим конструктивни предложения, свързани с бъдещото на града ни, нека колегите  да не мислят за политически пристрастия, а да гласуват в името на гражданите на Добрич”.