Ремонт затвори тоалетните във високото тяло
Ремонт затвори тоалетните във високото тяло / Дарик Добрич

Тече основен ремонт на ВиК-инсталацията на 12-етажната административна сграда на пл.”Свобода” в Добрич, съобщи председателят на етажната собственост Марийка Апостолова – управител на „Добрич проект”ООД. Дейностите са започнали на 26 ноември, като монтажът на тръбите се очаква да приключи през следващата седмица. Решението да се направи основен ремонт е взето, след като през февруари т.г. е станала голяма авария по канализацията и тръбите избили на първите два етажа на сградата. В сутерена на високото тяло също има много течове и всичко отива в основите на постройката, подчерта Апостолова.

В същото време служители от офисите се оплакаха пред Дарик, че тоалетните са затворени и те са принудени да ползват такива извън сградата.

„Тоалетните по етажите бяха изцяло неизползваеми само на 29-ти след обяд и на 30 ноември. Преди това работеше тази на третия етаж. След два дни ще може да се ползва санитарното помещение на четвъртия етаж. Разбирам, че това е неудобно, неприятно и некомфортно, но този ремонт така или иначе трябва да бъде направен. Всички работещи тук бяха предупредени”, коментира Апостолова.

Високото тяло е влязло в експлоатация през 1971 година и оттогава там не е правен основен ремонт на ВиК-инсталацията. „Сградата не е опасна по отношение на конструкцията – тя е така направена, че на покрива може да кацне малък самолет. Но тя действително е пожароопасна. През 2009 година в „Добрич проект” ООД е направено проектиране за пожароизвестителна и пожарогасителна инсталация. Предстои този проект да се осъществи, въпреки че трудно се набират средства, защото собствениците са няколко”, поясни Марийка Апостолова. Сградата е съсобственост на Областна управа, „Билдконтрола”, ОББ, Териториално статистическо бюро и „Добрич проект” ООД.

По думите на Апостолова от 1971 година до сега са правени частични ремонти на канализацията, укрепвани са ламарините и плочите на фасадата. В сградата няма централно отопление, всеки собственик сам решава как да се отоплява.