Регистрирани са повече болни от остри респираторни заболявания
Регистрирани са повече болни от остри респираторни заболявания / Дарик Добрич - архив

По-голям брой остри респираторни заболявания са регистрирани за периода 13-19 януари в сравнение с предходния, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Установени са 125 болни добруджанци, като заболяемостта е 140 на 10 000 души. Най-засегната е възрастовата група 0-4 години.

За предходната седмица (06-12.01.2013 г.) заболелите са били 77, а заболяемостта -  90 на 10 000. За обявяване на грипна епидемия прагът е 202 заболели.

Няма подадени сигнали от училища в областта за отсъствие на голям брой ученици от учебни занятия поради болест.

Във връзка със създаване на необходимата готовност за посрещане на сезонната грипна вълна всички лечебни заведения в областта са информирани, че в РЗИ - Добрич са налични антивирусните препарати Тамифлу и Реленца. Навременното специфично антивирусно лечение е основен фактор за намаляване тежестта на протичане на грипа и за предотвратяване на тежки усложнения, особено при лица от рискови групи, казват от здравната инспекция.

Дарик припомня, че на 16 януари в добричката болница от вирусна пневмония почина дете на година и половина. В МБАЛ-Добрич е бил хоспитализиран и мъж с диагноза грип. Проби са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория.