Речен кораб носи името „Добрич
Речен кораб носи името „Добрич / Дарик Добрич

Добричлията Веселин Рубчев - един от собствениците на фирма за превоз на товари по река Дунав, е кръстил един от корабите си на името на родния си град Добрич. Бизнесменът разказа за инициативата си пред журналисти в общината, където бе гост на кмета Детелина Николова.

Веселин Рубчев е син на известния наш съгражданин адвокат Александър Рубчев. 62-годишният корабособственик живее в София и германския град Регенсбург. Той е завършил специалност „международно право" в бившия Съветски съюз и е бил търговски директор на СОМАТ-София. Работил е в Азия, Африка, Западна Европа. През 2008 година преместил дейността си в България. По думите на Рубчев 40% от фирмата „Донау Стар"АД са негова собственост, а останалите 60% - на Willi Betz.

„В Германия е много разпространено да се кръщават кораби на населени места. Затова реших единият от четирите плавателни съда на компанията да носи името „Добрич", обясни Рубчев.

Корабът е дълъг 82 метра и широк 9,5 м. Мощността му е 1100 конски сили и може да превозва 1350 тона товари. Освен името Добрич /изписано на кирилица и на латиница/, което корабът носи от 4 години, тази година до името е добавен и гербът на града.

Плавателните съдове на „Донау Стар" превозват стоки - метали, минерални торове и други сухи товари, по цялото течение на река Дунав. Годишният оборот е 30-40 хил.тона. По думите на Рубчев се е случвало корабите да попадат през зимата в ледени капани на Дунав, като това носело загуби от по 1000 евро на ден. Освен в Добрич, фирмата има офиси в Русе, Регенсбург/Гер/ и Браила /Рум/.

Капитан на кораба „Добрич" е украинецът Николай Слабкин, а екипажът е 5-членен.